El perquè de no votar a favor a les ordenances municipals 2020?

Dijous 24 d’octubre va celebrar-se un ple extraordinari per debatre les ordenances 2020. El grup municipal de Junts per Taradell ens vam abstenir en la votació per no estar d’acord amb diferents modificacions que el nou equip de govern ha realitzat en diferents punts.

En el ple, el portaveu del Grup municipal, Santi Estragués, va explicar la intenció del vot de Junts per Taradell. En primer lloc va destacar el problema de votar en bloc totes les ordenances, ho sigui sense poder matisar punts a favor i en contra de cada bloc d’ordenances i per això, va avançar que el vot seria abstenció, ja que Junts per Taradell no estem d’acord a les modificacions que s’han generat en diverses ordenances: IBI, Residus i taxes de l’Espai d’Aigua i Salut.

MODIFICACIONS DE L’IBI

Començant per les modificacions IBI, el 5%, no cal dir, que en el ple municipal trobarem sempre el màxim consens amb les ajudes i bonificacions amb temes energètics, com fotovoltaics o d’altres, i sobretot de moment, que cal potenciar amb el màxim esforç des de les administracions aquestes línies.

Això sí, aquestes millores i bonificacions que proposa l’equip de govern i, que pel volum que actualment Taradell té, no significaran un greuge molt gran de disminució d’ingressos sinó el contrari, va acompanyada d’una pujada lineal del 5% de l’IBI. Venim d’anys en que la totalitat del consistori vam creure que calia congelar els impostos i contenir el pressupost, per tal que la butxaca dels taradallencs i taradellenques no fos encara mes agreujada.

Entenem que tot evoluciona i encara més un ajuntament, i que tard o d’hora els tributs havien de deixar d’estar congelats. Ara bé, una cosa és descongelar-los i l’altre és incrementar IPC corresponent a aquest any, i l’altre és una puja propera al 5% o el que és el mateix, i sobre dades del 2018, un augment en la recaptació. L’IBI, com qualsevol impost, no és una xifra que calgui actualitzar el camí perdut, cada any es compensa amb un pressupost mes o menys generós, i l’any següent comencem de nou. Creiem que potser no era el moment de pujar dràsticament aquest 5 %. No i veiem ni la necessitat, ni la funcionalitat.

IMPOST DE VEHICLES

Estem a favor de seguir el camí de bonificar els nous mons que el nostre sistema esta encaminant, com els vehicles híbrids i elèctrics, a favor i necessari.

TAXA DE RESIDUS

Tornem a trobar-nos en una situació molt semblant a l’IBI. Entenem que la pujada sobtada de la Mancomunitat la plana del 8%, fa que per força, els ajuntaments es vegin la necessitat de fer una puja en aquest impost. L’equip de govern ens va comentar i és cert, que les taxes per definició cal que tinguin un balanç relativament proper a 0 i que per tant, tot allò que costa el subministrament prestat cal que sigui pagat amb els ingressos.

És cert que Taradell, presenta una diferencia important entre la relació d’ingressos i despeses del servei d’escombraries. Aquest consistori, va creure en el seu moment, que la implantada de la recollida selectiva no suposes un augment de la taxa, i que hi hagués aquesta col·laboració. Segurament podeu haver triat que ara ja es el moment de deixar de donar aquest suport, però no crec, que justament l’any que us veieu forçats apujar un 8% per causes alienes i extraordinàries, sigui l’any també, de pujar 4 punts mes aquesta taxa, arribant al 12%. Altre cop, no uns majors ingressos, però si unes menors despeses i per tant mes diners al calaix, per una quantitat de

INCREMENT DE QUOTES DE L’EAS TARADELL

Pel que fa a les quotes de l’Espai d’Aigua i Salut.

Primer de tot, voldríem deixar clar, que el relat que sovint s’explica no el compartim. L’EAS Taradell no te un dèficit, l’EAS Taradell, com a servei municipal que entenem que és, rep una aportació de l’Ajuntament. Un servei que utilitzen 1.500 persones, a part de centenars d’alumnes escolars i també de nens i nenes que fan cursets setmanalment. Que d’elles un 30% és gent no taradallenca, però segueixen essent 1.000 taradallencs i taradallenques que fan ús de les instal·lacions.

Una aportació que com hem dit mil vegades, també rep altres equipaments municipals: Can Costa, Escoles bressol, escola de música… El portaveu municipal Santí Estragués, va fer constar que com a pare i exregidor de Cultura, que ningú es guardi de dir que no estic a favor de la llarga vida del centre cultural, l’escola de música, l’arpa o les escoles bressol i les aportacions de l’Ajuntament. Consti primer de tot, simplement com a comparació d’equipaments, que son o no, utilitzats per 1.000 taradallencs o taradellenques, equipaments que has o no has de pagar també mensualment una quota a part de l’aportació municipal.

Si una cosa va fer sentir orgullós l’antic consistori, i quant diem l’antic volem dir els 13 regidors, formats per 3 partits polítics, i ho dic perquè així es va esmentar en un ple de la legislatura passada, vam deixar un equipament en funcionament, amb èxit, sobrepassant les expectatives i amb certa preconsolidació.

Les claus d’aquest èxit, i perquè no dir-ho, la bona acceptació que Taradell li ha mostrat finalment, van ser una dedicació i cura dels inicis d’aquest equipament, i una excel·lent gestió i feina de tot l’equip de l’EAS Taradell, des de la direcció fins a l’últim treballador. Una feina excel·lent amb un gran assessorament. L’èxit es va aconseguir i l’EAS Taradell funciona amb els resultats esperats, i l’aportació prevista i diagnosticada des de tot moment.

Des de Junts per Taradell creiem que si a partir d’ara comencem a fer invents com pujar quotes (no parlem per aquesta vegada sinó en futures ocasions) i ho fem creient que no hi haurà caiguda d’abonats, es que no coneixem les lleis elementals de l’economia. L’EAS perdrà abonats, i els ingressos que teòricament haurien de pujar es poden veure reduïts malgrat cobrar més. Important seria també, com vérem manifestar, tenir en compte els grans experts en la matèria com la gent que va ajudar a construir aquest projecte com a grans coneixedors del tema.

Fins ara, érem la piscina més econòmica de la comarca, això era un orgull i no una pena; érem un equipament exitós i reconegut, desitgem de tot cor que ho seguim essent i, que l’equip de govern no vegi en l’EAS un cost, sinó una inversió i oportunitat de fomentar la cultura de l’esport.

Així doncs, pel nostre punt de vista ja veieu que aquesta modificació d’ordenances te matisos i colors, una basant ecològica i mediambiental molt important, també social amb millores per a famílies nombroses i monoparentals, però també una basant de major recaptació que amb els temps que estem creiem que no cal.

Quatre mesos després de les eleccions no sabem, ni coneixem el tarannà d’aquest equip de govern en realitzar els pressupostos, i malgrat encara no ser el moment, no sabem tampoc aquest majors ingressos a quina partida aniran destinats. A millores pel poble? Puja de les subvencions a les entitats?

Sense obrir vells debats, que no voldríem obrir, volem que entengueu, que el si o el no d’aquestes ordenances les donarem amb els pressupostos, quant veiem a on va a parar, aquest augment de recaptació.

No obstant i així, volem acabar agraint a l’equip de govern i en especial a la regidora d’hisenda i al regidor de Sostenibilitat i Urbanisme per a la realització de la reunió informativa que va tenir lloc previ en el ple d’aprovació de taxes.